• Błąd
    • Wystąpił błąd podczas wczytywania komponentu: com_jevents, 1
    REKLAMA (p)

    Sushi Bar

    Gorzów Wlkp ul. Spichrowa 4 ADRES:
    TEL: 601 888 676
    GODZINY OTWARCIA: -
     
     
    OPIS:
     

    Na początku były ryby – solono je i marynowano, z czasem zaczęto przekładać je ryżem.

    Był to tzw. sposób konserwowania ryb. Surowe filety ryb układano w beczkach, przekładając warstwami ugotowanego ryżu.

    Po kilkumiesięcznej fermentacji ryż odrzucano, a ryba zyskiwała pożądane właściwości smakowe. Z czasem ryż zastąpiono octem ryżowym. Taką potrawę skomponowano około 1700 roku. W połowie XIX wieku sushi stało się daniem powszednim i tańszym. Za twórcę współczesnego sushi uważany jest Yohei Hanaya, tokijski restaurator z początku XIX wieku.

     

    Kuchnia japońska słynie nie tylko z oryginalnych dań, ale przede wszystkim ze sposobu ich podawania. Japończycy uważają, że to co znajduje się na stole ma cieszyć wszystkie zmysły – także zmysł wzroku. Dzięki temu jedzenie staje się czymś więcej niż tylko zaspokajaniem głodu.

     

    Kolorowe porcje potrawy są ozdabiane liśćmi oryginalnych japońskich roślin:

    np. shiso, które jest zielem podobnym do pokrzywy, czy listkami jednego z krzewów kinoma, ozdobami wycinanymi z bambusa i pędami tej rośliny oraz plastrami i kłącza lotosu.

     

    Na stole obok talerza z artystycznie ułożoną potrawą przed każdym stawia się miseczki z sosem shoyu, zielonym japońskim chrzanem wasabi oraz plasterkami marynowanego imbiru – beni – shoga.

    Bardzo ważny jest ryż. "Czcigodny ryz" jest traktowany w Japonii jak w Polsce chleb.

    Japonia to kraj produktów jadanych na surowo. Ryż jest wyjątkiem, musi być gotowany:)

     

    Nie zapominajmy też o najważniejszym tj. o Japońskiej długowieczności i pięknych, smukłych sylwetkach Japończyków. Tak! Badania wykazują, że mieszkańcy Kraju Kwitnącej Wiśni jedzą najmniej kalorycznie. Amerykanie czy Francuz w ciągu dnia wchłania około 3500 kalorii, a Japończyk – 2600.

     

    Zapraszamy więc wszystkich na sushi przygotowane przez niezwykłego człowieka, który spędził kilka lat w Japonii i tam posiadł wiedzę o sushi i zwyczajach podawania go.

     

    ZE SMAKIEM

    WYDARZENIA KULTURALNE

    15 marzec 2016
    „Stilon – najlepszy ze światów” to opowieść o mieście, o Gorzowie Wielkopolskim, dla której...
    15 marzec 2016
     Tym razem zagramy film „Moje wielkie greckie wesele 2”. 18 kwietnia 2016, godz. 18:30 - zabierz...
    09 marzec 2016
    Dla miłośników kultury kresowej! Serdecznie zapraszamy w sobotę 12 marca w godz. 10.00-13.00 do...
    15 październik 2013
    Już 18 października o godzinie 17.00 rozpocznie się w Gorzowie V Ogólnopolski Festiwal...

    WSPÓŁPRACA

     
    • Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie obsługi JavaScript.
    • Eventy
  • Materiały od czytelników
  • Masz zdjęcie ciekawego zdarzenia w Gorzowie? Chciałeś poinformować o nadchodzącej imprezie, wydarzeniu kulturalnym lub nowym lokalu gastronomicznym?
    Pisz [email protected]
    Wyślij do nas materiał.
  • Oferta reklamowa
  • Jeżeli jesteś zainteresowany naszą ofertą reklamową napisz na [email protected] lub zadzwoń pod numer 505254721 Niektóre nośniki reklamowe mamy wyprzedane już na 6 miesięcy Zobacz jak możemy wypromować Twoją firmę.
    Całą dobę sprawdzamy skrzynkę [email protected], a od godziny 9 do 17 możesz z nami porozmawiać pod numerem 505254721.

    Obsługa prawna: Prawnik Gorzów
    Projekt graficzny: _triptic
    Implementacja: mm